Cuketa

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu První příspěvek v tématu

Bao
Cuketa

Dobrý večer,
prosím o radu. Letos prvně jsem vysadila dvě sazenice cukety. roste pěkně, ale na listech se objevily bílé fleky (mléčné barvy). nevíte někdo, co to je? děkuji

Reakce:

jahulka

Dobrý večer,
pokud listy vyypadají jako posypané práškem, listy se deformují a opadávají, mohlo by se jednat o padlí. V žádné případě nezalévejte rostlinu na list. Napadané listy odstraňte. Choroba se vyskytuje při vlhkém a studeném počasí.
Také by se mohlo jednat o plíseň šedou, v tomto případě bývají napadené i stonky a skvrny jsou vystouplé, plstnaté. Postup je stejný, odstranit napadené části, omezit zálivku a ošetřit rostlinu fungicidem.
Ovšem buďte opatrná, pokud už má cuketa plody, tak bych se chemie bála. :-)

Jura007

Cukety s velkými tmavězelenými plody mají i jakousi plíseň, která s nimi žije v symbióze a nijak rostlině neubližuje. Projevuje se stříbrnými „pavučinami“ okolo žilek na listech, pouze shora (nikdy ze spodní strany). Pokud se objeví toto, není potřeba se znepokojovat.

mucenka

Já mám,teda zkušenost s bílými fleky také,udělali se mi na listech když jsem zalévala při slunci,nic to neni.

jahulka

To je pravda, určitě bych zalévala opatrně ke kořenům a nekropila listy.

Pudloslavaa  24.07.10 17:19

nektere druhy je maji normalne

jiříz  19.01.11 15:06

Většinou jde o normální zbarvení listů.Plíseň vypadá úplně jinak a lze ji hned identifikovat.

Váš příspěvek
Zobrazit: všechny rostliny, všechny škůdce