Dobrý den, do jaké země se sází begonie? Mám na ně objednané samozavlažovací truhlíky od lebiše, ale nevím jakou zem?
Dobrý den, do jaké země se sází begonie? Mám na ně objednané samozavlažovací truhlíky od lebiše, ale nevím jakou zem?
Begoniím vyhovuje substrát pro pelargonie, nejsou nijak náročné. Pozor na přemokření – to ale nehrozí s truhlíky od Lebiše, tam si berou jen tolik, kolik potřebují. Jen pozor, tyto truhlíky nemají pro vysoké těžiště dobrou stabilitu, tak je dobře upevněte. Begonie mají mít polostín, nesnášejí sluneční úpal. Nejsou tak hladové, jako muškáty a surfinie, ale hnojit se i tak musí, alespoň 1× za 2 týdny kombinovaným hnojivem.
Já mám hlízy begonie staré snad sedm let a tak narostly,že už se mi do samozavlažovacího truhlíku nevejdou. Dávám je do normálního velkého květináče a mám je venku na dešti, v polostínu. A jak bylo řečeno občas pohnojím. Myslím, že jediné, co těmto kytkám opravdu vadí, je vítr a prudké slunce, jinak jsou zcela nenáročné.
Ahoj Jahulko,kyž máš velké brambory begonií,tak je můžeš rozřezat,doopravdy jako brambory s očky,fungluje to-mam vyzkoušeno
…mám v truhlících prvním rokem begonie, potřebuji poradit, jak je nejlépe na zimu uskladnit…
Z begónií hlíznatých přezimuje pouze podzemní část – hlíza. Ta právě v období od září do listopadu narůstá, tudíž je třeba ponechat rostliny alespoň do konce října v truhlících a pouze čistit od odumřelých listů a květů. Když listová část úplně zajde (většinou po prvním mrazíku), pak je čas hlízy vyjmout, očistit a uložit na suchém místě, kde nemrzne. Hlízy během zimy kontrolovat, špatné ihned odstranit.Už koncem ledna, nebo v únoru až březnu, se hlízy mohou opět sázet.
Je lepší je vysadit už v únoru. Letos jsem zaváhala, vasadila jsem je
až v dubnu a vykvetly až v polovině srpna.
A uklízím je taky až přejdou mrazem. Hlíza se pak oddělí skoro
sama. ![]()
zdravím,mám nové hlízy begonií od zahradníka tak 3cm mám je už měsíc na rašelině,rosím je a jsou v teple,ale mají jen malé špičky narašení a vůbec se nezvětšují,hlízy které jsem si letos koupila v obchodě balené v pytlíku ,ty rostou.Co mám dělat,aby se to pohnulo.Díky