Pěstování zeleniny na balkoně

Fotoalbum tématu (1) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu První příspěvek v tématu

Anonymní  12.03.10 11:16
zelenina na baloně

ahoj máte tady někdo zkušenosti s pěsotváním rajčat,bylinek a jahod na balkoně?! Já jsem minulej rok pěstovala bylinky a musím říct,že se to povedlo :palec: ,ale ráda bych svou balkonovou zahrádku rozšířila :wink: máme velkou lodžii směrem na jich…

Stránka:  1 2 Další »
Reakce:

SvatkaM

Já pěstuju keříčková rajčátka, měla jsem i pažitku, kopr a bazalku. Rajčatům se celkem dařilo, máme totiž balkon na jih, tak měly hodně tepla a světla.

Anonymní  12.03.10 11:25

a koupila jsi sazeničky nebo jsis pěstovala od semínek a včem si je měla zasazený?!

SvatkaM

Měla jsem semínka, nasadila jsem je do truhlíku a když vyrostly menší rostlinky, tak jsem je přesadila. Asi 2 rostliny do 1 truhlíku. Ono to dost naroste. Hnojila jsem a když už byly první plody, trochu jsem otrhávala listy, aby ty živiny nešly do listů, ale do těch plodů.

Anonymní  12.03.10 11:34

a to jsi je přesadila do květináče?! a kdy jsi vysazovala seminka ?! musela jsi je mít přes noc přikrytý?! ptát se jak blbec,ale nemám s tím zkučenosti :nevim:

Anonymní  12.03.10 11:40

a co papriky?! máte s tím někdo zkušnosti?!

SvatkaM
Anonymní píše:
a to jsi je přesadila do květináče?! a kdy jsi vysazovala seminka ?! musela jsi je mít přes noc přikrytý?! ptát se jak blbec,ale nemám s tím zkučenosti :nevim:

Na tom balíčku se semínky je tabulka, kdy se má co dělat. Te´d si to nepamatuju, ale myslim kolem března jsem sadila semínka, až byly sazeničky dost silné, přesadila jsem je do truhlíku, ale možná můžeš i do většího květináče (1 sazenička na 1 květináč). Přes noc jsem je nezakrývala.

hanucha

Mam jahody a kerickovy rajcata, bylinky mi moc nesly. Jahody mam ty staleplodici a super :palec: porad je co zobat :-) Rajcatka jsme mely obaleny ze jsme skoro nestihaly konzumovt, jeste ze je mala takovej zrout. Taky mame lodzii na jih, to se prave asi tem bylinkam nezdalo, nevim.

SvatkaM

A ty jahody máš ze semínek nebo z rostlinek, je to náročné na pěstování? Taky bych se do nich pustila.

Anonymní  12.03.10 12:10

Ty jo tak rajčata zkusím a uvidím jak mi půjdou :nevim: … Zkusím doma vypěstovat od semínka a když se nepovede tak si koupím sazeničky :oops: ..Stejným způsobem bych mohla i papriky,že?! Jahody teda určitě sazeničky,ty myslím půjdou moc dobře :palec:
Jo a jaký hnojivo používáte?!

SvatkaM

mám Kristalon, nejdřív Start a od prvních květů Na květ a plod. No a ty jahody musím přes zimu schovat domů ne? Kdyt jsou stáleplodící.

Jura007

Svatka: Tak se dívám, že seš docela zkušená zahradnice… :palec: Jenom mám drobnou připomínku: s tím Kristalonem bych to nepřeháněl. Jinak se ti můžou hlavně v rajčatech objevit ve vyšším množství dusitany…

Jura007

K těm stáleplodícím jahodám: říká se jim tak proto, že opakovaně plodí od května do září. Neplodí tedy 12 měsíců v roce. No a přezimovat můžou venku, ale nesnášejí v zimě průvan (můžeš je přikrýt smrkovým chvojím nebo hooodně tlustou vrstvou starých novin). Ale zase na zimu nepřikrývat igelitem, aby na nich (pod ním) nenamrzal led.

SvatkaM

Juro díky za ty jahody. A s hnojením to určitě nepřeháním, asi to tak jenom vyznělo z mého příspěvku. O dusitanech vím své z práce :-)

Jura007

Aha, sorry… Nechci příliš poučovat, ale svoje jsem si na zahrádce odmakal. Pokud chceš něco vědět, klidně se ptej…

janine24

Tak já si taky loni na balkoně vypěstovala nějakou tu úrodu. Nejvíc bylo rajčat, papriky jsem měla jen ty maličké, chilli, pak jahody, šalotku, bylinky a ještě tuším několik málo ředkviček. Jinak my máme balkon na severovýchod a to sluníčko i teplo stačilo. Pro letošek plánuju rozšířit bylinky a přidat pár druhů sazeninc navíc.

SvatkaM

Není třeba se omlouvat, ráda se přiučím a poučím. A tato diskuse mi připomněla, že musím najít ta semínka rajčat a vysadit si je :mrgreen: a´t máme co s prckem zalívat a pak baštit.

Jura007

janine, ty taky…? Tož vítej do klubu… :mrgreen:

janine24
Jura007 píše:
janine, ty taky…? Tož vítej do klubu… :mrgreen:

no vesnice se nezapře, tak si to tahám i do města :mrgreen: a baví mě to, kor když to můžu mít v bio kvalitě :mrgreen:

SvatkaM

O paprikách jsem taky uvažovala, ale ono to naroste hodně do výšky nebo ne?

Jura007

Svatko, musíš zaštipovat, zrovna tak i rajčata… obojí patří do čeledi likovitých, tak mají i stejné „růstové zvyky“…

Jura007

Kontrolní otázka: co se zaštipuje na rajčatech…?

janine24
Jura007 píše:
Kontrolní otázka: co se zaštipuje na rajčatech…?

No fůj, to nás chceš fakt zkoušet?

SvatkaM

Já otrhávám jenom lístky, zas taková zkušená pěstitelka nejsem.

janine24

To ví každej… z vesnice :mrgreen:

SvatkaM

http://www.rajcata.com/…vani-rajcat/

janine24
Svatka píše:
http://www.rajcata.com/…vani-rajcat/

Teda kdybych to neznala, přiznám se, že podle týhle ilustrace bych to nepochopila… :oops:

Jura007

Holky já zírááám… 8-o Vy (a internet…) ještě uděláte díru do světa…

janine24
Jura007 píše:
Holky já zírááám… 8-o Vy (a internet…) ještě uděláte díru do světa…

Cožeee? – a představ si tam pražáckej dialekt :mrgreen:

SvatkaM

Tak teď už to vím taky a nejsem z vesnice a těším se na úrodu :potlesk:

janine24
Svatka píše:
Tak teď už to vím taky a nejsem z vesnice a těším se na úrodu :potlesk:

Tak to jsi dobrá :palec:

Jura007

Jo – ktěm bylinkám na balkoně: ještě bych zmínil dobromysl (alias oregano) a mátu. Ale máta má ráda polostín, tak by to chtělo pořešit i na om balkóně…

Eliška

Mám na balkoně lesní jahody (přezimují v pohodě už třetí rok) a hrášek (kupodivu šel dobře). A bylinky, petrželka, meduňka, tymián, bazalka (neseju, kupuju na trhu sazeničky, pokud mi nevydrží zimu). Rajčata mi zašla :( už jsem to znovu nezkoušela.

janine24
Jura007 píše:
Jo – ktěm bylinkám na balkoně: ještě bych zmínil dobromysl (alias oregano) a mátu. Ale máta má ráda polostín, tak by to chtělo pořešit i na om balkóně…

Jistě, zrovna tak jde rozumně vypěstovat pažitku, petrželku, levanduli, rozmarýn, tymián, bazalku, saturejku, šalvěj a další nezbytně potřebné…

Jura007

K té petrželi – pokud mysíš na nať, tak jo. Jinak petržel je kořenová zelenina a k vytvoření pořádného kořene potřebuje nejenom „hluboký válec“ naplněný hlínou, ale taky stabilní přísun vláhy přes letní horka. A to zajistí jenom záhonek na zahrádce. Nejlíp taky v polostínu…

liška

Ahoj, já si rajčata i papriky pěstuju sama ze semínek. Papriky docela trvají, než vylezou, tak 2–3 týdny. Zeminu nasypu do misek od Perly nebo Ramy, na to pár semínek a jemně zasypu zeminou, a pak jen čekáš. Až vylezou a jsou větší přesazuju je po dvou do větších kelímků od jogurtů. A po zmrzlících šup ven, ale noc ještě zakrývám bílou netkanou textílií. S tím hnojením má Jura pravdu, opatrně.
Rajčata jsem sela nedávno, ty vylezly cca po týdnu, a čekají na přesazení po jednom.
Je jednodušší si rostlinky, pokud jich nechceš moc, koupit v zahradnictví, ale my jsme zeleninožrouti, máme vždy kolem 20–30 rostlin rajčat a paprik nepočítaně, je i spousta odrůd, tak se to dá nakombinovat. Žluté, červené, keříkové, tyčkové, hruškové, rybízové. Už se těším na léto, na saláty!
Tak ať se zadaří! :mavam:

Jura007

liško, vítej taky v klubu… Jinak s tím hnojením – kdo se chce vyhnout aspoň ze začátku „umělinám“, je dobré si koupit zahradnickou zeminu a nebo zahradnický substrát (na druhu moc nezáleží), kde jsou anorganické prvky docela citlivě vmíchané, vystačí tak na 3–5 týdnů pěstování. Pak už je potřeba přihnojit…

vitecek

Také se hlásím do klubu pěstitelů :lol: :lol: Posílám svoji loňsku kyblíkovou úrodu..mám u domu,aby bylo něco tzv.hned poruce,zbytek na zahradě na záhonu.Do loňska jsem sazenice kupovala,letos začínám už od semínek a zatím vypadají slibně,tak snad se podaří :wink:
A stáleplodící jahody jsem měla ze semínek v truhlíku po celou zimu venku,tak snad přečkaly bez úhony..Pro jistotu už jsem zasela včera další :lol:
A k tomu hnojení..Koupila jsem granulovaný kravský hnůj a už na podzim jsem dala pod všechny cibuloviny,tak jsem zvědavá na efekt..Chci s mírou dát i pod rajčata..Juro,co ty na to.. :wink: ?

Jura007

Co já na to…? Že na ty rajčata zírááám..... 8-o

S tím kravským hnojem… dobrý nápad. Ten je nejlepší. Pozor na prasečí a slepičí hnůj – obsahují extrémně moc dusičnanů, musejí se nechat „přepršet a přemrznout“… jinak ze slepičího hnoje se dřív (za soudruhů) dělával „vodní zákvas“ – dobré řešení, ale straaaaašně to smrdělo… Zrovna tak se na kombinaci zalévání a hnojení dá dělat i kopřivový zákvas. Kopřivy zpracovávají dusík do organické podoby, tak je to vhodné… ale taky to strašně smrdí… Takže nic do paneláku… :mrgreen:

vitecek

Však ty kravské granule také zrovna nevoní :lol: :lol:
Ale chci s tím zacházet opatrně,ať to nepřepálím :wink:
Zkusím hodit i pod muškáty,určitě se s tím nic pokazí..maximálně ušetřím na Krystalonu,ne? :-) Jo,a když jsi vzpomněl ten slepičí,vzpomí­nám,že tím polívala babička kytky venku na záhonech a byly výstavní.
Jo a na co zíráš..?Jako,že jsou ta rajčata velká?Však na záhonech narostou větší,ne?
Ale je fakt,už jsem o sobě slyšela,že já prý zasadit vařechu,i ta mi vykvete :mrgreen:

ZuzaM

Kromě granulovaného kravského hnoje už prodávají i slepičince.:-)
A taky se hlácím do klubu.:-) Většinou pěstuju na zahrádce, ale letos chci nějaké rajče i na balkon. Loni to bylo s úrodou dost špatné, rajčata napadla plíseň, tak snad při špatném počasí na tom balkoně vydrží. Už mám vyseto a částečně přesazeno, zkusila jsem letos víc druhů, abych zjistila, které budou nejlepší.
Takže mám:
Ildi, Perun – žluté
Bejbino, Cherola, Pollicino – červené malé
Start, Toro a Tipo – klasické červené
Venus – oranžové
Mám i dvě papriky Hamík

Kakika

Přicpu se k vám do diskuze. Nemám vůbec zkušenost s pěstováním na balkoně…orientace na západ. Ráda bych jahody a rajčata…půjdou? Rajčata jsem zatím zkoušela loni v bytě za oknem (samozřejmě sherry) a bylo to na východ, takže úplně jiné podmínky (no, výborné byli). Jenže za okno se jich nevejde tolik, jako na balkon :-P

Jura007

Balkón na západ, odpolední sluníčko… Jdi do toho. Ale počítej s tím, že budou v parném létě docela přesychat a možná bude problém to uzalívat. Tak by to možná chtělo nějaký objemnější kbelík a dost vyšší vrstvu hlíny…

Jura007

vitecek: teď mě tak napadlo – se kterým Mírou tam budeš ten hnůj dávat…? Já těch Mírů znám několik… :mrgreen:

Petra Z

Tak jsem nakoukla,zajímalo mě,co je to „zelenina na baloně“ :lol: :lol: :lol: :lol:
ale po přečtení jsem zjistila,že to s balonem nemá nic společného a HLAVNĚ,že to snad i zkusím…

vitecek

Zuza – Loni to bylo s úrodou dost špatné, rajčata napadla plíseň, tak snad při špatném počasí na tom balkoně vydrží.
Jj,Zuzi, na záhoně už byla dávno kaput :lol:, zato ta kyblíková vydržela až do konce sezony.Mám je chráněná přesahem střechy na slunné straně.Takže sucho a teplo je ideální :wink:

ZuzaM

Vitecek: Když vidím ta tvoje rajčátka, úplně dostávám chuť si jedno utrhnout, to je nesrovnatelné s rajčaty z obchodu, co?:-)

liška

Vítečku, krásná úroda :palec:
Já už jsem si přesadila papriky, mám 30 kelímků po dvou kusech, a chystám se na rajčata, těch bude nějak podobně.
Ad kravský hnůj, necháme si za zahradu dovézt vlečku hnoje z družstva a na podzim, jak ryjeme záhonky, tak do každého záhonu jedno kolečko hnoje. I jak jsem si zakládala jahodové záhony, pak na podzim dám i k malinám a ostružinám. S granulovaným zkušenost nemám.
Plíseň na rajčatech mivám ve skleníku a někdy venku, otrhávám napadené listí.Ale spíše mě trápí mšice, ty mám ve skleníku na rajčatech i na paprikách, postřik moc nezabírá a hlavně je to chemie… Nemáte radu?

vitecek

Na mšice je určitě nějaký „babský“ recept méně škodlivý,ale já ho bohužel neznám :nevim: ,ale třeba ti někdo napoví.Takže používám také chemii..Ale asi nejvíc mě nas…y minulé léto mšice na muškátech 8-o a na jahodách v truhlíku :cert:
Holky,sázela jste některá někdy cibuli na zimu (tak jako česnek) :?: Já teda poprvé,tak čekám co z toho bude,zatím komu jsem to řekla,díval se na mě jak na bl..e.Koupila jsem satbu na podzim jako novinku,také jsem o tom do té doby neslyšela.
Jj,liško,čerstvý bude určitě lepší :wink: Ale i ten granulovaný bude asi lepší než nic :lol: I pod jahody jsem na podzim dala, no zkusím přidat ke všemu.
A rajčátka ze semínek už mi také jedou :wink:

liška

Ahoj, tak s cibulí ani s česnekem zkušenost nemám. Na to jsem pohodlná, raději koupím a ani na to nemám místo.
Co všechno pěstuješ? Máš plantáže?
Já mám 2 záhonky jahod, jedne jednouplodící a jeden stáleplodící a v koutečku měsíční, takové malé lesní. A pak záhonek, kde mám vinnou révu a před ni dávám papriky a rajčata a pak skleník, tam se toho taky dost vejde (květák, salát, ředkvičky, hrášek – to ne do skleníku, mrkev, petržel…)
Už aby bylo pořádné jaro ať se můžeme hrabat v hlíně. :pankac:

Stránka:  1 2 Další »
 Váš příspěvek
Zobrazit: všechny rostliny, všechny škůdce