Praskání mrkve

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
ajetotu  01.09.10 13:28
Praskání mrkve

Potřebovala bych vysvětlit, jak je možné, že když na zahrádce vytáhnu mrkev, která není prasklá, pak jí omyju a přinesu domů, tak během odpoledne mě tak různě popraskala. Dopoledne jsem na zahrádce posbírala okurky, vytahala mrkev, no a než jsem uvařila a dostala se k zavařování, tak byla mrkev popraskaná. Nebyla ještě ani oškrabaná, jen zběžně omytá. Čím to? Udělá to i po sklizni? To by bylo špatné. Díky za radu. :think:

Reakce:
 
Jura007
192 příspěvků 02.09.10 20:02

Můj odhad je, že je to vysokým obsahem vody v mrkvi. Při růstu je obklopená okolní hlínou a ta působí jako taková bandáž. Když se mrkev vytáhne, tak bandáž zmizí. A mrkev po určité době praskne.
Viděl jsem už skaldování mrkve do polévek v nastrouhaném stavu, hodně prosypané kuchyňskou solí. Zároveň do ní byla zamíchaná nastrouhaná petržel a petrželová nať (bez stonkú). Nahoře byla nasypaná asi půlcentimetrová vrstva kuchyňské soli. Docela dobrá konzervace, vydrží minimálně pět měsíců…

 
jahulka
123 příspěvků 02.09.10 22:06

Myslím, že praskání může způsobit přílišná zálivka - v současném deštivém období ji asi bohužel těžko omezíte, dále pak půda bohatá na dusík, hnojení kravským hnojem a možná i nevhodná volba odrůdy. Existují odrůdy, které jsou vůči praskání odolné - možná „Karotina“ - nevím přesný název. Já už z těchto a mnohých dalších důvodů mrkev dávno nepěstuji. :-(

 
ajetotu  03.09.10 09:52
Praskání mrkve

Děkuji za odpověď, ale… Až na tu zálivku ani jedno neplatí. Moje zahrádka kravský hnůj v životě neviděla a na pytlíku se semeny (nikoli ze supermaretu) bylo napsáno, že je odolná vůči praskání. Mám ji na záhoně, kde byly 3 roky jahody, a protože jsem koupila novou odrůdu a nebyla si jistá, jestli přežije první zimu, tak jsem je likvidovala až zač. dubna a hned po zrytí, bez hnojení, jsem nasela mrkev. Ta je sice krásná, bez ocásků, ale po vytažení praská. V půdě ne. Sklízet ji chci až bude pár dnů po sobě na podzim bez deště. Snad se to podaří. Do soli ji dát nemůžu, já nesmím solit. Myslíte, že by se dala dát nakrájená na kolečka do mrazáku? Sklep sice mám, ale teplej. Díky za radu. 8-)

 
jahulka
123 příspěvků 03.09.10 15:26

Tak já myslím, že by ty praskliny neměly nic změnit na chuti mrkve, do mrazáku bych ji určitě dala mírně předvařenou. Jinak slyšela jste někdy o uchovávání kořenové zeleniny v zemi, v tzv „krechtu“? Nikdy jsem to nezkoušela, ale prý je to lepší než ve sklepě. :-)
A máte pravdu, se sklizní počkejte na sušší období, jestli nějaké ještě letos přijde.

 
Magdalenka73
1323 příspěvků 03.09.10 18:34

Také čekám na lepší počasí a hned sklidím..Mně se teda letos mrkev vyvedla,je krásná ( a hnojila jsem kravským hnojem :wink: ). Já ji teda konzervuji jen v mrazáku :-) , očištěnou zamrazím a je to.Pro mimi jsem měla pak po ruce celou zimu. :wink:

 
Jura007
192 příspěvků 04.09.10 08:21

Co se týká krechtu - jeho budování je pro českého zahrádkáře zbytečně pracné. Úplně stejně funguje i sklep, který má přirozenou vlhkost, není izolovaný proti zemní vlhkosti. Stačí dát mrkev do beny s pískem, ta bedna by asi byla lepší plastová a před nasypáním písku bych do ní dal silný igelit. Do bedny bych kladl mrkev nejlíp naležato a zasypával po vrstvách pískem. Kdysi jsem z neznalosti mrkem do písku zasunoval, jenomže zrníčka písku působí jak brusivo a velice brzo se do mrkve pustila hniloba.
Ten písek by asi byl nejlepší suchý, on už si díky teplotě a vzdušné vlhkosti natáhne tolik vláhy, kolik je potřeba.

 
jahulka
123 příspěvků 06.09.10 17:30

Snad se vším bych souhlasila, jen toho igelitu se bojím, nemělo by to spíš větrat a přirozeně přijímat vlhkost z okolí?
A s tím hnojením kravským hnojem - on bude rozdíl jestli hnnojit s mírou nebo přehnojit a mít popraskanou mrkev. :think:

 Váš příspěvek
Další podobná témata podle názvu