Proč se vlastně mají tulipány vykopávat?

Fotoalbum tématu (3) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu

Pudloslava
Proč se vlastně mají tulipány vykopávat?

Pořád o tom přemýšlím, proč se tulipány na těch pár letních měsíců musí vykopnout – sežraly by je myši, nebo jim vadí horko?

Reakce:

Lesina

Protože planí a přestávají kvést :) Případně ztrácí vyšlechtěné znaky.

l.

Jura007

Já mám svou současnou zahrádku asi osm nebo devět let. Zatím jsem tulipány nikdy nevykopával. Nedá se říct, že by mně přestávaly kvést, kromě jiného se samovolně množí dělením cibulek, z čehož mám docela radost… :palec: Ale u některých barevných variant, zvlášť u červenožluté, se dá mluvit o tom ztrácení vyšlechtěných zna­ků…

Sati

Taky nevykopávám a na šlechtění až tak nelpím, hlavně že to kvete a nevyžaduje mou přílišnou pozornost. Ale musím napsat, že když jsme kopali chodník našli jsme cibulky i metr pod zemí – cestovatelky jedny 8-o

Jura007

Sati, tomu se nedivím, pokud to bylo pozdě na podzim… Všechny cibuloviny takzvaně „zatahujou“ hluboko pod zem, protože zhruba 80 centimetrů od povrchu spolehlivě promrzá a to by cibulky nemusely přežít. Ale zase oddenkovité trvalky mají ve svých cévních svazcích něco takového, jako je nemrznoucí směs do chladiče auta… Příroda je holt velice chytrá.

Pudloslava

pockat pockat, ze se zatahujou znamena, ze shodej listy a zbyde cibule, ne ze se cibule zavrta hloubeji

amazonka01

Šlechtěné tulipány se rok co rok posouvají hlouběji. Nemá to co dělat s „chytrostí“, je to prostě nešvar, botanické to nedělají. No a jak jsou ve větší hloubce, tak vyčerpají cibuli růstem listů a nekvetou. Ne hned, ale po čase tulipán prostě přestává kvést.

Takže botanické tulipány nechat množit, šlechtěné hybridy v červnu vykopat, nebo se smířit s tím, že za pár let je už nevykope nikdo a pak přestanou kvést.

Milli

Tulipány ani narcisy nevykopávám, zatím úspěšně kvetou. Mám je v zemi asi 8 let, nejsou to ale žádné extra šlechtěné druhy. Je pravda, že ze začátku tam byly asi tři barvy a zůstaly jen červené.
Ty narcisy mám přesazené dokonce ze zahrádky mojí babičky, která je nikdy nevykopávala, rozmnožily se jí do obrovských trsů a zahrádka je stará asi tak čtyřicet let.

amazonka01

JJ, to je přesně ono, zůstanou jen takové ty „babičkovské“, původní, komu to nevadí, tak vyndavat nemusí.
Jinak u narcisek a jiných cibulovin tohle neplatí, pouze u tulipánů.

Pudloslava

v zahradkari psali, jak je to s tim zavrtavanim – ona pry kazdy rok cibule odumre a udela se nova na spodni casti stare-takze tak.

60
tulipány

já taky děkuji za radu,nikdy jsem je nevykopala

muškatek
Tulipány

Já je nechávám kvést 2roky a pak vykopu a v srpnu zasadím.

60
tulipány

já bych je i vykopala,ale teď nevím jestli je najdu :-P :lol:

muškatek
Tulipány

Když už nevíte kde jsou tak je nechte být a vykopete je
na rok nic se nestane.Já všady kde mám cibuloviny tak mám daný kolíček,abych tam nekopala když kvetou tak kolíček není vidět pak až odkvetou tak tam dávám letničky a zase není nic vidět.

60
tulipány

no právě,já tam taky dala letničky,ale děkuji,vy vždycky poradíte :lol:

Sheana
Tulipány

Sousedi mají na zahradě tulipány v zemi asi 20 let. Nevykopávají je, nepřidávají k nim nové a každý rok jim vykvete červený lán (obyčejné červené). My jsme si koupili obyčejné, šlechtěné, měli jsme je v hlíně přes rok, vykopávali je a výsledek byl, že nám po čase nekvete nic…všechny zplaněly.

_____________­________________________­_________

Parkovací zábrany a závory.

Váš příspěvek
Zobrazit: všechny rostliny, všechny škůdce