Pěstování šalvěje - zima

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu

Qeta  24.09.10 11:57
Salvej

Jak je to se Salveji pres zimu? Mate nekdo zkusenost, zda je mozne nechat salvej v kvetinaci na balkone pres zimu? Pripadne jaky druh. Dekuji

Reakce:

julisek  27.09.10 16:56
salvej

ahoj,salvej na zimu nestrihej(ostrihej ji na jare, aby si zni nemela strom)…a pokud ji mas v kvetinaci tak ji sklid protoze,kdyby prisel vetsi mraz,tak ti salvej vymrzne :roll:

Jirina

Ahoj, šalvěj je trvalka, nezmrzne. Tedy já ji nemám v květináči, ale v záhonu, už asi 15 let. Není třeba nic sklízet, má listy celou zimu.
 Jiřina

jahulka

Ahoj,
naprosto souhlasím, šalvěj je trvalka, odolná, jen bych ji nestříhala na zimu. Lépe je ji zastřihnout po odkvětu, bude mít hezčí tvar.

julisek  01.10.10 16:14

to mas jirino porad tu samou rostlinu? :-? ja teda alespon menim rostlinu co 3–4 roky … po case uz je dost zdrevnatela ..ale mam ji taky na bylinnem zahonu.. :-) :wink:

jahulka

Nevím jak ostatní, ale já mám šalvěj snad už 1O let na jednom místě. Namnožila jsem si z ní další rostliny. A ta nejstarší pořád krásně roste a kvete, snad lépe než ty mladé.

julisek  05.10.10 19:07

zavidim,ze ti kvete -… :-D me roste jako strelena a spatne trefena :lol: ,ale kvetla jen jednou za zivota ma 3 roky… :cry:

Jirina

Ano, mám pořád tu samou rostlinu, občas ji prostříhám, už je vysoká asi metr. Kvete krásně, lístky používám ty mladé.
 Jiřina

jahulka

Julisku, pokud jenom roste a nekvete, chce to omezit hnojení. Hlavně nepoužívat dusík.

julisek  14.10.10 17:58

ja ji nehnojim vubec… mam ji v piscite pude… 8-) a kvete mi jen ta jedna a to ta novejsi… 8-o

Bábina
šalvěj a zima.

Pěstování šalvěje na balkoně má trochu jiné podmímky než na zahradě v záhoně.Já ji mám krásnou a letitou a stále čaje a i syrové listy používám jako léčivky a jako koření k vaření.Ale ,jak šalvěj přezimovat. ?Složím několikery noviny ,aby květináč nestál přímo na dlažbě.Protože je květináč veliký,obalím ho novinama a bublinkovou folií a ovážu provázkem.Vršek přiklopím lahví od šťávy .Té velké 5 l.Spodek láhve odříznu a nasadím na kvetináč,čímž si vyrobím jakýsi skleník.Víčkem můžete dle potřeby zalévat a při větší teplotě odvětrávat.Funguje to úžasně.Na malé květináče stačí noviny a láhev nasadit na celý květiníč.Lahve jsem vyžebrala v rychlém občerstvení a přes léto je uklízím do sklepa.Hlavně nezapomeńte zalévat,když počasí dovolí.Balkonové byliny častěji uschnou nežli vymrznou.A některé rostlinky,třeba rozmarýn,si udělá v láhvy svoje klima. 8-)

jahulka

Já květináče stavím na terase na kousky dřívek a obalím je do jutového pytle. A když nemrzne, tak je zalévám.

julisek  19.10.10 16:49

ahoj dnes jsem si koupila seminka salveje a bazalky.. myslite ,ze je muzu zasadit do kvetinace? vzdy jsem si koupila malou sazenicku a proto to chci vyzkouset letos- ted hned ze seminek… :lol:

Qeta  01.11.10 19:51

Díky za tipy.
I Jahulce. Zkusím to. :wink:

Bábina
šalvěj a bazalka

Všechny svoje byliny,tedy i šalvěj a bazalku si pěstuji jen sama ze semínek.Šalvěj ale potřebuje hodně místa.Alespoň ta moje vždy roste a roste a čím víc jí stříhám a otrhávám tak roste.Pokud mi nevymrzne tak roste několik let,ale zazimuji ji,jak jsem psala co z bylinkami na zimu,nebo va Vitalionu na babských radách.Bazalky je několik druhů a každá vypadá i chutná trochu jinak.K vaření používán bazalku červenou a na všecho ostatní bazalku drobnolistou,která i pěkně vypadá a dorůstá.Jen by se neměla stříhat ale trhat.Na zimu ale ,nejvíce pěstuji na okně řeřichu.Vypadá pěkně na talíři,chutná i na chlebu s máslem,či jinou pomazánkou a má hooodně vitamínu C.A dokonce se o ní dělím s mojí kočkou.Ta jí taky ráda.A dá se pěstovat ze semínek na mokré vatě.A je to velice jednoduché a když zbaštíme jeden výsev,už mi vedle raší další a to celou zinu.Na šalvěj a bazalku je ještě brzo. :-)

Bábina
dodatek

Všecho pěstuji v květináčích.nemám zahradu,jen dva panelákové" balkony" :-D

Váš příspěvek
Zobrazit: všechny rostliny, všechny škůdce