Spatne prospivajici buxus co s tim

Fotoalbum tématu (2) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu První příspěvek v tématu

verveve
Spatne prospivajici buxus co s tim

Ahoj holky,
asi pred 4 lety jsme zasadili na zahrade zivy plot z buxusu – celou dobu krasne rostl az loni na podzim zacal jeden stromek jakoby zloutnout a trochu usychat – tak jsme ty spatne vetve ostrihala a doufala, ze na jare znovu obrazi, ale bohuzel se tak nestalo – na jare dale chradl. Opet trochu nejake listy zezloutly, celkove ma takovou „nezdravou“ barvu listu a vubec neprirusta. Ostatni rostliny jsou v poradku.
Nevite co s tim mam delat ci co to je? Nevim co mam prave delat jeslti to nechat, ci ostrihat co nejvic nebo treba radsi vykovapt, aby se tim treba nenakazily i dalsi rostliny.
Diky moc za vsechny rady
 Verca

Reakce:

verveve

Tak jeste prikladam fotografii – no fotila jsme to ted vecer takze nejsou nic moc, tak snad na tom bude neco videt.

verveve

Je to tam, jak je ta dira v tom zivem plote.

Jura007

Teď budu teoretizovat – buxus jsem nikdy nepěstoval – ale co vím z doslechu, tak všechny u nás pěstované okrasné keře nemají rády, když je půda příliš těžká a když jim někdo nebo něco hýbe s kořenama během vegetačního období. Takže to může být obojí. Buď okusované kořeny nebo by to chtělo aspoň provizorně trochu vyměnit půdu. Přimlouval bych se za zásah, kterým nic nepokazíš: zepředu i zezadu plotu trochu odhrabat hlínu, abys co nejmíň narušila kořeny (tak 15 centimetrů pod povrch), vyhrabanou hlínu někam přemístit a nahradit ji směsí písku a zahradnického substrátu 1:1. Tím by mělo být kořenům umožněno dýchat – aspoň trochu.
Já jsem takhle kvůli jílovité půdě – a kvůli své nevšímavosti – musel odepsat pět keříků hébé… no ale mám poučení pro příště… :roll:

jahulka

Mně přesně takhle buxus taky chcípnul. Ostříhání nepomůže. Buxus neobrůstá. A celkově buxusy rostou pomalu. Přemokření je opravdu možná příčina, ale to by jich zežloutlo víc, ne jeden v řadě.Taky stačí, když ho bude občurávat pes, to taky zežloutne, nebo kořeny ukoušou myši… Já bych ho asi vyhodila a dosadila nový.

verveve

Diky za odpovedi a rady.
No premokrene to 100% nebude, nebot to je ve svahu na jihu a jeste tu mame piscitou pudu.
No a navic ty ostatni to prezili v pohode.
No asi to bude s temi koreny – ja to tusila. Ach jo tak uvidime.
Jeste jenodu moc diky

Váš příspěvek
Zobrazit: všechny rostliny, všechny škůdce