Zpět na výběr rostliny

Cibule

Pěstuji Cibuli | Přidejte tip na pěstování Cibule | Přidejte fotky Cibule

Cibule pěstují: 60, julisek, komurka, pckop.

Cibule kuchyňská je starobylá zelenina původem ze střední Asie, kterou znali i staří Egypťané a Sumerové. V ČR je zároveň nejpěstovanější zeleninou. Má mělký kořenový systém a konzumní část – cibule jsou vlastně zdužnatělé pochvy listů, které mají kruhový průřez a jsou duté. Může vytvořit válcovitý hladký květní stonek, nesoucí květenství složené z mnoha oboupohlavních pětičetných květů, jejichž okvětní lístky jsou bílé s narůžovělým podélným proužkem.

Stanoviště

Potřebuje slunné vzdušné polohy, lehčí živnou půdu s optimálním pH 6,5. Nejlépe se jí daří v lokalitách, kde je více srážek během vzcházení a ke sklizni spíš méně srážek.

Péče

Přímé výsevy provádíme v březnu, abychom využili půdní vláhy. Vhodné je použít mořené osivo dlouhodenních odrůd, které vyséváme do hloubky 2-3 cm, do sponu 30×3,5–4 cm a dle potřeby jednotíme. Sklizeň probíhá od konce července do září.

Výsadba ze sazečky má vegetaci dlouhou 120 dní. V březnu sazečku vysazujeme do sponu 30×8-10 cm a sklízet cibuli vhodnou ke konzumaci lze na přelomu června a července.

Krátkodenní odrůdy cibule jsou vhodné pro pěstování zimních kultur. Výsev se dělá na přelomu srpna a září a sklizeň nastává za 180 dní.

Porost během vegetačního období udržujeme bez plevelů, protože ty mohou kromě dalších nechtěných vlivů zahušťovat porost a zapřičinit jeho špatnou větratelnost. Půdu kypříme aby se netvořila krusta na povrchu a pokud je to nutné, zavlažujeme pouze v době vzcházení.

Výživa a hnojení

Cibule je rostlina druhé až třetí trati, při přehnojení dusíkem hnije při skladování. Během vegetace bychom měli dodat 100g/m2 dusíku, 10g/ m2 P2O5 (fosforu) a 30g/ m2 K2O (draslíku). Tuto celkovou dávku hnojiv rozdělíme. Při prvním hnojení před setím aplikujeme nejvíc dusíku, ale nejnižší podíl P2O5 a K2O. Po vzejití aplikujeme střední dávku všech hnojiv a poté, co rostliny vytvoří několik pravých listů, aplikujeme nejnižší podíl dusíku, ale dodáme zbývající nejvyšší dávky ostatních hnojiv. Cibule je rovněž náročná na síru, tu aplikujeme ve formě síranu draselného.

Choroby a škůdci

  • OYDV
  • Bílá hniloba cibulovin
  • Háďátko zhoubné
  • Vrtalka pórová
  • Drátovci
  • Třásněnka zahradní
  • Krčková hniloba

Druhy

Angostana

Bílá pozdní odrůda uniformního vzrůstu tolerantní k plísni cibulové. Používá se všestranně jak čerstvá, tak ke skladování.

Albienka

Krátkodenní odrůda tvořící středně velké cibule. Je velmi lahodná a hodí se jak k přímé spotřebě, tak na sušení.

Ambition F1

Šalotka jasně žluté barvy vhodná pro přímé výsevy. Je velmi cenná co se týká obsahu vitamínů a minerálů.

Blanco Duro

Je novinkou na trhu, cibule dorůstá do velikosti až 1kg, proto volíme větší spon. Nehodí se příliš na skladování.

Gerda

Víceletý a mrazuodolný druh sečky. Je určena pro pěstování na nať, ve které obsahuje významný podíl vitamínu C.

Hiberna

Nejvýnosnější mezi zimními odrůdami cibule. Pokožka má tradiční barvu s bílou lahodnou dužninou. Hodí se k pěstování na nať i na cibuli.

Lusy

Raná cibule vhodná pro jarní výsevy. Má atraktivní narůžovělou pokožku a mezi velkopěstiteli je oblíbená, protože dobře snáší mechanizovanou sklizeň a je dobře skladovatelná.

Owa

Žlutá jarní cibule neobvyklého podlouhlého tvaru a víc než na skladování se hodí na přímý konzum.

Rossa di Firenze

Vzhledově atraktivní červená odrůda rané cibule. Seje se do hustého sponu a sbírá se na zeleno.

Štutgartská

Ověřená odrůda pro univerzální použití. Dužnina má silně pálivou chuť a hodí se ke skladování.

Rady a typy, výživová hodnota

Cibule je i přes zimu díky dobré skladovatelnosti výborným zdrojem vitamínů a minerálů. Z nejvýznamnějších vitamínů lze vyjmenovat provitamín A, B1, B2, B3, C, jež se skoro v dvojnásobném množství vyskytuje v naťových odrůdách. Z minerálů obsahuje síru, fosfor, hořčík, vápník, draslík a železo. Má léčivé účinky, působí protizánětlivě, podporuje činnost žláz a je vhodná při jako doplňková léčba k angínám a chřipkám. V kuchyni se konzumuje syrová, vaří se, smaží se, přidává se do salátů. Může se nakládat a odrůdy s vyšší refraktometrickou sušinou se dají i sušit.

Diskuse

O Cibuli ještě není na Konev.cz diskuse. Založte ji »