Zpět na výběr rostliny

Salát

Pěstuji Salát | Přidejte tip na pěstování Salátu | Přidejte fotky Salátu

Salát pěstují: 60, Barush.

Salát (Lactuca sativa) je jednoletá rostlina vyšlechtěná z divoce rostoucí lociky kompasové. Dnes se pěstuje jako hlávková a listová forma a celokrajnými okrouhlými listy světle zelené barvy. Druhý rok v květnu vytvoří až 120 cm vysokou květní lodyhu se žlutými květy v úboru, semena jsou ochmířené nažky podobné semenům pampelišky. Celá rostlina je lysá a při poranění roní „mléko“.

Stanoviště

Salát požaduje lehčí půdy s dostatkem dostupných živin a dobře zásobené vodou a nesnáší zasolení půdy. Vhodné je slunečné stanoviště a optimální reakce půdy je 6-6,5.

Péče

Pokud je vysazen na dobrém stanovišti, snese salát v pohodě i výkyvy teplot mezi dnem a nocí. Mořené osivo vyséváme 5-9 týdnů před plánovanou výsadbou na záhon do hloubky 1 cm. Semena vzchází při teplotách 15-18°C a optimální teplota pro vegetační období je 12-15°C.

Jarní odrůdy hlávkového salátu vyséváme v únoru do pařeniště a vysazujeme v březnu nebo dubnu do sponu 20-25×20-25cm a sklízíme od května do června.

Letní odrůdy vyséváme přímo na záhon v dubnu, konečný spon rostlin by měl být 25×30 cm a sklízíme od srpna do září.

Podzimní odrůdy vyséváme přímo na záhon v srpnu, konečný spon rostlin by měl být 25×25 cm a sklízíme od září do října.

Přezimující odrůdy se vysévají v říjnu přímo na záhon a sklízet se dá již v březnu.

Salát listový

Vysévá se postupně, má velmi krátkou vegetační dobu 8-10 týdnů, z toho se 4-6 týdnů předpěstovává sadba. Osivo lze vysévat od března do července a vysazuje se do sponu 25-30×20-30 cm.

Salát římský

Je ze salátů nejvíce teplomilný a jeho vegetační doba činí 10-14 týdnů. Na záhon se vysévá přímo od dubna do května do konečného sponu 30×30-40 cm. Během vegetace mu svazujeme listy, abychom dosáhli vybělení řapíků.

Všechny formy salátů během vegetace pravidelně okopáváme a odplevelujeme a v případě nutnosti zavlažujeme nebo přihnojíme. Nejranější výsevy a výsadby nadkrýváme netkanou textilií.

Výživa a hnojení

Salát ve všech jeho formách řadíme do třetí trati. Při předseťových úpravách půdy zapravíme do půdy 3-5 kg kompostu/m2, vápníme dávkou 3 kg vápence/m2, přidáme 1,8 P2O5/m2 a 14g K2O/ m2 taktéž při předseťových úpravách půdy.

Choroby a škůdci

  • Virová mozaika salátu
  • Bakteriální vadnutí salátu
  • Plíseň salátu
  • Mšice
  • Deficit vápníku

Druhy

Existuje několik variet salátu

Salát hlávkový

Pěstujeme pro více či méně kompaktní hlávky.

Salát římský

Tvoří vyšší hlávky tmavozelené barvy složené z podlouhlých mírně zkadeřených listů.

Salát chřestový

Netvoří hlávku, ale silný přeměněný stonek na němž vyrůstají listy s silnými řapíky.

Salát listový

Pěstuje se pro různě bohaté listové růžice, čepele jsou zkadeřené a mohou být i červené.

Dětenická atrakce

Je to odrůda hlávkového salátu pro polní pěstování z přímého výsevu. Hlávky jsou kulaté, odolné vybíhání do květu.

Gelbus

Pozdní odrůda římského salátu, určená pro jarní pěstování je odolná plísni salátové a virové mozaice.

Jupiter

Letní odrůda s velkými hlávkami, je odolná plísni salátové a virové mozaice.

Miniko

Velmi raná odrůda ledového salátu, má lahodnou chuť a není hořký. Dobrá je jeho odolnost proti vybíhání.

Saturn

Odrůda letního salátu, velmi rychle roste, tvoří velké hlávky, je odolná plísni salátové a virové mozaice.

Karminova

Jemně zkadeřený listový salát typu Lollo Rossa s červenými hlávkami.

Rady a typy, výživová hodnota

Salát v závislosti na pěstované formě a odrůdě obsahuje 10-15% bílkovin, 15-27% sacharidů, 3-6% tuků, 9-12% vlákniny. Z vitamínů lze zmínit vysoký obsah vitamínu C, E, A a PP, z obsahových látek nesmíme přehlédnout obsah draslíku, vápníku, fosforu, chloru a hořčíku.

Salát je svěží křehká zelenina a používá se zejména v kuchyni jako samostatná příloha k pokrmům nebo je významná součást salátů pokapaných citronem nebo v jogurtové zálivce, Vynikající je též mléčná salátová polévka. Má mírné močopudné a protirakovinné účinky.

O Salátu ještě není na Konev.cz diskuse. Založte ji »

Nové tipy na pěstování

Přidejte tip na pěstovování Salátu

  paul13 01.12.15 napsala:

Sléz kučeravý
V jiné části tohoto webu (bylinky a koření) píši o bylině a zároveň zelenině - slézu kučeravém. Je to u nás „zapomenutá“ rostlina. Má obdivuhodnou vlastnost - při sběru listů, které se výborně hodí do směsi salátů, tato rostlina vyžene boční výhonky, na kterých se tvoří nové listy. Tím je prakticky možné ji používat jako bylinku, či jako zeleninu od cca května až do zámrazu (u nás máme vyzkoušené, že přežije i -5 stupňů Celsia).