Ahoj, plánujeme stavbu RD. Pozemek máme vybraný, řešíme teď projekt. Jako máme super projektanta, který si do toho nechá kecat a hlavně dá i na nějaké moje podněty, přání a tak. Ale na čem jsme se teda sekli je topení. Já bych chtěl krb a tepelko, případně kotel na tuhá paliva. Nejde teď o finance, navíc mi přijde že cena uhlí ořech 2 se zatím poměrně vyplatí. Ale on říká, že tři zdroje topení jsou fakt zbytečné. Tak nevím. Díky za tip.
Tři zdroje určitě. My jsme zvažovali tepelné čerpadlo nebo elektrokotel a krbová kamna. Ta jsou super, protože dřevo není drahé. No a nakonec jsme si pořídili jenom krbová kamna s výměníkem a v pohodě s nimi vytopíme celý dům. Doporučuji si sehnat veškeré informace o topení v krbových kamnech, třeba zde , abyste měli kompletní informace a rozhodli se správně.
Topíme normálně dřevem, které máme ale pečlivě schované v dřevníku, aby tam nemohly škůdci. Takže o tom to asi je. Co se týče cen, tak je to pohyblivé a nedá se to říct. Spíš mi jde o to skladování. To moc lidí neřeší a pak se diví, že je u nich firma na deratizace Praha 2, protože se jim pak po pozemku prohánějí myši a další škůdci.
Jako takhle. Klidně si topte jenom dřevem. Ale co si budeme povídat, domácnosti budou muset řešit čím dál tím více prostředky na úložiště energie a všechny tyhle věci. Neříkám, že to bude nějak nařizované. Ale myslím si, že to bude prostě potřeba. Na druhou stranu – je fajn, že si můžeme zatím v tomhle ohledu dělat to, co chceme, a na co máme.