Ahoj všichni, plánuju na zahradě instalaci automatické závlahy a venkovního osvětlení, takže mě nemine řešení elektroinstalace přímo venku. Chci se zeptat, jak máte vyřešenou ochranu jističů a řídicích jednotek před vlhkostí a střídáním teplot? Máte někdo zkušenosti s tím, jak moc odolná musí být venkovní rozvaděčová skříň? Koukal jsem na varianty od https://www.schmachtl.cz/…ecove-skrine . Budu rád za vaše rady a tipy z praxe.
Jako v tomhle ohledu těžko říct. Co znamená to bezpečně. Já osobně bych šel asi cestou nějaké firmy, nebo řemeslníka, který vám to udělá. Ale to jsem já, který tomu moc nerozumím a nevěřím v tomhle ohledu AIčku. No, jako epoxidový nátěr si doma taky třeba neuděláte sami, že? :)
Jako tohle je fakt hodně zajímavé, protože co si budeme povídat, ono to v leckterém ohledu dává smysl. Jako my jsme elektroinstalaci řešili společně s tím, když jsme dělali servis oken pro firmy. No a když byla okna venku, tak jsme to, co šlo, natáhli vevnitř do zdi. Ono to jde, jen se musí chtít. Vždycky je to lepší, než ten kabel táhnout venkem.
Ahoj, jenže ty řešíš dvě odlišné věci. Něco jiného je pro firmy, sportovní haly a další věci, kde je to normované, roli hraje bezpečnost, BOZP a další věci a něco jiného je pak rodinný dům. Když je dobré IP zabezpečení, tak se to dá v pohodě táhnout venkem. Ale jako chápu, že někdy projekt vyžaduje i to vaše řešení, o tom žádná.
Hlavně bych se zaměřil na to, aby to mělo dostatečné krytí. My jsme dávali třeba do pergoly vypínače Schneider, vlastně i zásuvky. Protože jsme to prostě chtěli mít pěkné. Ale je to pořád taky jenom o tom, že to je nějakým způsobem zajištěné a víme, že to nic neprovede. Takže pokud nevíte, možná bych vzal klasické venkovní. :)