Diskuze

Bylinky a koření

PAŽITKA a její využití v kuchyni


Vápno 25.11.13

Od malička jsem byl vychován, že k hlavnímu jídlu patří zelenina. Např. rajče, okurka, salát, krájené zelí či mírně hotová mrkev anebo např. jen posypané brambory krájenou čerstvou pažitkou. Dnes je mi 39 let a žiji v naprostém zdraví a navíc jsem pravidelným dárcem krve s oceněním již stříbrné plakety Mudr.Dr.Jánského. PAŽITKA vede můj život již od mala a nedokážu na ní dopustit!!! Je to bylinka nad bylinky a kdyby náhodou nedělní polévka byla bez ní – nebyla by polévka dobrá…Před domem si pěstuji několik trsů z lesa – ztv. divoká a doma mám na parapetu dva nádherné květináče, kde jí mám cca 20–25cm dlouhou a téměř celý rok kvetoucí (nutno občas pohnojit, stačí obyčejné na pokoj. rostliny) ZKUSTE TO, JÍDLO S PAŽITKOU JE ZÁŽITEK A ŠKODA, ŽE TŘEBA V TV O TOM NIKDO NEMLUVÍ…PŘIPADÁ MI TO, ŽE TY KUCHAŘI JSOU V TV JEN ZAPLACENÝ HERCI. CO VY NA TO? Roman :*


Reagovat
Re: Vápno | majkamojzi 09.03.15

Dobrý den Romane Mám na Vás dotaz, jak se o pažitku staráte doma v květináči. Zakoupila jsem si ji, aůe popřesazení mi celá jakoby uschla. Takže jsem ji použila vlastně jen jednou a to s úrodou zakoupenou. Děkuji za odpově%d hezký den


Reagovat
Re: Vápno | TereziaB 02.07.15

Děkuji za super rady já pažitku miluji a také si bez ní polévku nedokážu představit. Mám ji uschovanou v mrazáku a přidávám ji třeba i do šťouchaných brambor :)


Reagovat
emilka12 09.03.15

Maj v telce říkali že se má uříznout kus nad zemí ne moc nakrátko :)


Reagovat
Vápno 09.03.15

Zdravím Vás. No, abych byl upřímný, tak mě se tohle nikdy nestalo. Mysleme však na to, že pažitka má v hlíně malé cibulky a i když vypadá, že je už úplně mrtvá – může být v pohodě, ale jen do té doby než zaschnou a nebo se úplně utopí. Je to podobné jako třeba asparágus. [velke]Když jsem si jí koupil v květináči(a to jsem koupil třeba skoro mrtvou jen za 5,–CZK ve slevě),hned druhý den rychle přesadit do většího o několik cm. Větší misku a zkusit dodržet aspoň týden teplotu v jaké byla. Má radši chládek, slunko jen max. pár hodin denně. Nezalívám jí nikdy ze shora, ale do misky a sama si táhne kolik vody potřebuje. V době sklizně je důležité často hnojit, min. jednou za 14 dní – potrpí si na to a odmění se silnými a hodně aromatickými stonky.**[/velke] Ta loňská už mi krásně začíná. Na trsech už mám cca 1,5–2cm nové výhonky. Jo, a někdo tam psal, že se nemá řezat až dole…dle mě blbina. Již tisíckrát jsem jí ořezal těsně nad hlínou a nikdy jsem s tím neměl žádný problém. To je zase podobné jako třeba Ibišek. Nelíbí se někomu jak roste? Ořezat dle představ a během týdne nahodí nové větvičky. Tak snad jsem aspoň trochu pomohl. Mějte se fajn. Roman :)


Reagovat
Lanková 10.03.15

…dík za dobrou radu Romane! Naďa :potlesk:


Reagovat
Re: Lanková | emilka12 10.03.15

Pažitka mě už leze. Sázím ji do řádku a vždy něco vyhodím aby nebyla v trsu. Má silnější stonky :)


Reagovat
Re: emilka12 | Lanková 10.03.15

…no vidíš Emilko, to jsem ještě neslyšela, zkusím to, dík! :palec:


Reagovat
emilka12 11.03.15

Nadi já to taky neslyšela, to mě napadlo :) :mavam:


Reagovat
Vápno 15.03.15

Dámy a pánové, Jsem nesmírně potěšen tím, jaká tady vzniká diskuse na pažitku. Musím jednoznačně odsouhlasit výborný záměr pažitku vysévat do řádků :potlesk:.Spousta lidí vezme sáček se semínky a prostě ho rozsype do truhlíku. Ale je daleko vhodnější opravdu ten řádek. Je to jednodušší potom na oddělování zaschlých stonků a rychlejší při odřezávání na sklizeň. Zároveň na ní krásně vidíme, že není znečistěná od hlíny apod.Je prostě čisťoučká rovnou na krájení. Spousta mých přátel třeba v polabí či okolo Mělníka na svých zahradách pěstuje pažitku právě ve zmíněných řádcích. Oni ale takto vysévají třeba i Rukolu a nebo další bylinky určené pro kuchyni. Rád bych dal dnes jednu radu:Diskutujeme tady o vysévání a o tom, jak už komu roste.Ale co třeba sklizeň a její další uchování. NIKDY PAŽITKU NESUŠTE (JAKO TŘEBA PETRŽELOVOU NAŤ) PAŽITKA OKAMŽITĚ ZTRATÍ SVOJE AROMA A ZEŽLOUTNE. NÁSLEDNĚ BUDETE DO JÍDLA SYPAT SENO.JE DALEKO LEPŠÍ JÍ NAŘEZANOU S TROCHOU VODY NACPAT DO KOSTIČEK NA LED A ZAMRAZIT A NEBO NAŘEZANOU ALE NE MOKROU NASYPAT DO KRABIČKY OD RAMY A ZAMRAZIT.PAK JE ČERSTVÁ A VOŇAVÁ CELOU ZIMU. Tak hodně zdaru. Roman


Reagovat
Anonymni 18.06.20

Díky moc za článek, určitě využiji. My jsme si nedávno kupovali nové vybavení a dokonce u nás i probíhala rekonstrukce kuchyně. Kupovali jsme ji z https://www.hmnabytek.cz/kuchyne/ a nemůžeme si stěžovat. Už se neuvěřitelně těším až tyto recepty vyzkouším v nové kuchyni…


Reagovat



Oblast Lednicko-valtického areálu návštěvníkům nabízí množství historických památek, malebné parky i krásné zahrady. Pojďte strávit dovolenou na Lednicko-valtický areál. Ubytovat se můžete v nejvíce navštěvovaných městech na stránkách ubytování Lednice nebo ubytování Valtice. Pokud před zahradami upřednostňujete přírodu a les, vyberte si chaty k pronájmu na okraji lesa v klidném a tichém prostředí. Dovolená v této lokalitě se vyplatí v každém ročním období a zvláště na podzim, kdy zde probíhají vinobraní.

Máte problém najít potřebné náčiní, když ho nejvíce potřebujete? Máte už dost nástrojů povalujících se bez ladu a skladu v dílně? Poradíme s pořízením vhodného kufru na nářadí.Ynaradi.cz.