Ahoj, jaký máte prosím názor na rekuperaci? Já ještě nedávno ani netušil, že něco takového existuje. Narazil jsem na tento pojem v jednom článku, tak jsem si o tom něco začal zjišťovat a dost mě to zaujalo. Dokonce jsem začal nad nákupem nějaké rekuperační jednotky přemýšlet. A v této souvislosti bych měl ještě jeden dotaz – nemáte někdo zkušenost s https://rekuperace-aldes.cz/ ? Díky mockrát.
Docela dlouho jsme nad tím přemýšleli, když jsme před pár lety stavěli dům. Nakonec jsme zvolili kotel na tuhá paliva a přes směšovač vody rozvádíme do klasických radiátorů po celý dům. A jsme docela rádi, protože dneska už by to nejspíš nešlo. Kromě toho ceny energií jdou nahoru a my máme vlastní dřevo. A celý ten hon za pasivním bydlením prostě moc nechápu. Když topím čistým dřevem, tak mám emise z komína naprosto v pohodě. ;-)
Osobně bych ještě pár let počkal. Rekuperace je mladá, jsou na ní sice studie, ale stále je to nejisté. Pokud se rozhodujete hned, tak bych spíš šel klasickou cestou, což jsou tepelná čerpadla země-voda. Nebo vzduch voda, to už je jedno. Prostě rekuperace je ještě hodně mladá technologie na to, abych s ní chtěl dalších 40 let bydlet. ;-)
Doba rekuperace určitě přijde, ale souhlasím s kolegou nade mnou. :) Zatím je to technologie, které je v plenkách a jen čas ukáže, jestli uspěje. Za mě osobně na vytápění menších prostor jsou nejlepší stará dobrá akumulační kamna s výměníkem. Ale jinak je to samozřejmě každého věc. Možná nám Evropská unie za pár let jasně řekne, čím musíme topit. :D
No, my nepočkali a nakonec jsme si tu rekuperační jednotku koupili. Teď ji máme plus mínus půl roku a musím říct, že zatím jsem s tím hodně spokojená. Nevyšlo nás to ani nijak zvlášť draho. Máme ji od rekuperace Hradec Králové – https://www.recu-clim.cz/…adec-kralove a ti nám ji nakonec i doma nainstalovali. Během odpoledne to bylo hotové.
Dobrý den, já té rekuperaci moc nevěřím. Přijde mi tam moc proměnných, které se můžou v čase změnit a tak bych se nerad dočkal toho, že uprostřed zimy prostě „vyschne zdroj“. Já vím, jak to funguje, ale stejně. Jako zálohu bych si nechal alespoň akumulační kamna, která dělají příjemné teplo a to topení v nich vyjde taky na pár korun, protože spotřebujete přibližně o 30 % méně paliva. ;-)
Jenže u nás v jižních čechách prší až teď v dubnu bylo krásně a usychal stejně x trench run
My doma rekuperaci nemáme a nemyslím si, že by se nám kvůli tomu nějak hůř žilo. Ráno pořádně vyvětrám a za chvíli je tam znovu teplo. Topíme dřevem v krbových kamnech, od kterých jde krásné teplo do celého domu. Výběr kamen i komínové sestavy jsme neuspěchali a vybrali jsme si dobře :-) .