Prosím pěstitele, jak zpracuje rajčata? Jestliže jich máte větší
množství zralá i nezralá.
Chtěla bych jen vaše vlastní recepty, nápady vámi vyzkoušené. A něco
nového , abych obměnila moje letité nápady.Moc všem děkuji za
příspěvky. :lol: :lol: :lol: :lol:
Nazdárek Kyti, podívej se na: bylinky::vebr-Webnode. Hned první nabídku rozklikni, dostaneš se na bazalka pravá a když budeš listovat, najdeš recept na rajčatovou omáčku s bazalkou. Je strašně dobrá na těstoviny. Zkus se na to alespoň podívat, třeba ještě něco objevíš…my zelená rajčata nezpracováváme, necháme je v temnu dozrát a daří se to. Jinak přebytky sypeme do pytle do mrazáku a do jara není nic…hodně zdaru Naďa
čatní paní Ljuby Hermanové: asi 1 kg zelených rajčat, co zbydou na podzim a jednu cibuli a 3 stroužky česneku buď pomlít nebo nadrobounko nakrájet (já krájím) dát do kastrolu, přidat jednu lžičku soli, 1 lžičku kari, 1 lžičku pálivé papriky, 1 lžičku mletého zázvoru a dusit na kaši – míchat!!! Až je z toho kaše přidat 1 šálek cukru krupice a 1 šálek octa a vařit asi 10–15 minut.. Teplé dát do malých skleniček, uzavřít postavit na víčka do vychladnutí – vydrží prý až 3 roky…
Gruzinsky salat z nezralych rajcat- rajcata, olej, ocet, cukr, sul, pepr, petrzel, cesnek, kopr, nasekat, trocha mrkve, naladovat do sklenic, dobre uzavrit, vudrzi hoooodne dlouho v lednici.
Studena omacka k masu- rozmixovat hodne zrala rajcata, pridat cesnek, nasekanou cibuli, kopr, petrzel, pazitku-nemusi byt, sul, pepr, zamichat, hodi se k sekane, karbosum, pirohum apod.
včera jsem zavařila z 3 kg marmeládu, je jí 10 sklenic (300ml)bohužel, recept si budu muset upravit, nevybrala jsem si ten nejlepší, marmeláda je spíše gumová jako medvídci – hodně gelfixu, ale příště to vychytám .-)) nicméně, chutově je úžasná, opravdu moc dobrá něco mezi merunkovou a mangem.
a tak mně napadlo, máte někdo [velke]osvědčený [/velke]recept na rajčatovou marmeládu? Ještě PS: zavařovat umím, tohle byl opravdu špatný recept. Ale komu jde krájet marmeláda na kostky, že chichi ?
dělám tento vyzkoušený a dobrý rajčatový protlak:
Rajský protlak – dávka na 8 sklenek cca 250 ml
Potřeby: 2,5 kg vyzrálých rajčat, 4 velké cibule, 1 lžíce sladké papriky, 13 dkg cukru, 2 lžíce soli, 3 hřebíčky, 6 kuliček pepře, 1/8 litru octa, trošku skořice, trošku tymianu
Rajčata spař vařící vodou , sloupni a nakrájej na droboučko s cibulí . Dodej všechny výše uvedené přísady a asi 1,5 hodiny až 2 hodiny vař. Míchej! Konzistence musí být hustá jako marmeláda. Teplé rozmixuj a nalij do sklenek . Zavíčkuj, obrať dnem vzhůru a nech vychladnout.
Rajská omáčka vyrobená z tohoto protlaku se už nemusí ochucovat .
Rajčata suším v troubě (ale prý je sušička taky super) posypaná solí a bazalkou, poté nakládám do oleje.