Zpět na výběr rostliny

Jahody

Jahody pěstují: Lacenka, bubli, hanucha, Barush, Janaen


Jahodník roste ve vyšších polohách, nejlépe prospívá do výšky 450 m n. m. Stanoviště by mělo být chráněné, ale vzdušné a slunné, aby se zamezilo vzniku plísní. Nejlepší poměr průměrných ročních teplot a ročního úhrnu srážek je 9°C/450 mm. Půda musí být hluboká, živná, písčitohlinitá a humózní, s pH 5,5–6. Poměrně dobře snáší i zasolené půdy. Při velmi suchém počasí se musí ráno a večer zalívat. Tyto byliny dosahují nejčastěji vzrůstu 20 cm.

Jsou samosprašné, kvetou v květnu a vytvářejí přízemní růžicové listy. Zajímavostí je, že ani přes zimu jahodníky „nehybernují“, ale kvůli ještě stále zeleným listům mírně dorůstá. Pod růžicí se tvoří nejmladší kořínky, které také často odnožují. V dubnu a červenci jahodníky nahrazují staré kořeny za nové. Mají vysoký obsah vitamínu C a železa.

Výsadba a následná péče

Na přelomu července a srpna vysazujeme jednou plodící a na začátku září vícekrát plodící jahodníky. Půdu je třeba správně připravit – smíchat s kompostem a zkypřit. Nejčastějším sponem je 30 × 40 cm, ten se však často liší podle jednotlivých odrůd. Výsadbové jamky je dobré před výsadbou dostatečně prolít vodou. Po vložení jahodníku do jamky je třeba půdu silněji utužit (lepší ukotvení), aby se předešlo vymrznutí. Na stanovišti je necháváme růst tři roky, právě v posledním roce dosahují největší plodnosti. Poté se jahodníky vyryjí a zlikvidují. Pokud jste byli spokojeni s jejich vlastnostmi, včas si připravte jejich odnože. Na jaře se odstraňují a likvidují staré a nemocné listy, které se musí ihned zlikvidovat.

Tip: velmi dobré výsledky se dosahují pěstěním jahod na foliích. Ty by se měly připravit ještě před výsadbou, aby se půda dostatečně zahřála.

Sklizeň

Jahody se sklízí odštípnutím stopky nehty, samozřejmě musí být zachován i kalíšek. Sklizeň se provádí v ranních hodinách, odpoledne jsou plody náchylnější k zapaření. Především ale nejsou chuťově tak kvalitní, jako ráno. Jahody musí být plně vyzrálé, ale nesmí přezrát.

Odnože

Pouze odnože a šlahouny si uchovávají charakteristické vlastnosti svých rodičů. Pokud jste byli spokojeni s rodičovskými vlastnostmi, včas si připravte jejich odnože.

Tip: snadno získáte řízky tak, že pod kořínky šlahounů umístíte květináče. Když dobře zakoření, jednoduše šlahoun odstřihněte.

Choroby a škůdci

  • Bílá skvrnitost
  • Plíseň šedá
  • Roztočík jahodníkový
  • Háďátko jahodníkové

Odrůdy

Měsíční

Plody i rostliny jsou výrazně menší, než zahradní jahody. Pěstují se výhradně ze semen, protože šlahouny a odnože tvoří jen některé odrůdy. Výsadba se musí provádět poměrně časně, aby se mohla včas na jaře zasadit. Vzniklé trsy jsou velmi dekorativní.

Rujana

Ke správnému růstu a úrodě potřebuje hlinité půdy. Plodí až do prvních mrazů a to velice silně. Je ale náchylná na plíseň šedou.

Alexandria

Je vhodná hlavně do polostínu. Je velmi chutná a šťavnatá.

Jednou plodící, rané

Překvapení

Vyznačuje se vysokou plodností i ve výrazně suchých podmínkách, ale květ je velmi náchylný k namrzání. Dobře se zavařuje.

Vigour

Má velmi aromatickou chuť, pěstuje se hlavně pro komerční využití.

Stáleplodící

Začínají kvést časně a plodí až do prvních mrazů.

Representant

Domácí odrůda. Zraje koncem července a plodí až do prvních mrazů. Vůči mrazům je všeobecně velmi odolná. Nevýhodná je v tom, že trpívá botrytidou a příliš se nehodí k zavařování.

Středně rané

Lambada

Zajímavě aromatická jahoda. Plod je střední velikosti, s lesklým povrchem.

Senga Gigana

Značná rezistence vůči pozdnějším mrazům. Cenná je hlavně odolnost proti roztočíkovy. Tvoří zdravé odnože a velké plody.

Pozdní

Symphony

Plody jsou pevné, velké a chuťově zajímavé.

Diskuse:


Diskuze

Balkonové jahody

Fotky Jahod


Další rostliny

Zobrazit: všechny rostliny, všechny škůdce