Diskuze

Co se jinam nevešlo - ostatní

Tipy pro zahrádkaře na jaro

admin 30.04.23

Jaro je obdobím, kdy se zahrádkáři po celé České republice těší na to, že se zase budou moci pustit do svých zahrádek a začít s jejich přípravou pro novou sezónu. Aby vaše zahrada byla krásná a plodná, je důležité ji pečlivě připravit a využít jarní období k co nejlepšímu výsledku. V následujícím článku se proto podíváme na několik tipů pro české zahrádkáře na jaro.

Úklid zahrady

Jarní úklid zahrady je základem pro úspěšnou sezónu. Je třeba odstranit veškeré odpadky, které se během zimy na zahradě objevily. Tím se zamezí šíření chorob a škůdců a zároveň se zahradě vrátí její krása. Zahrada by měla být pečlivě vyhrabána a odplevelena. Je také vhodné odřezat všechny suché větve, které zůstaly na stromech a keřích.

Příprava půdy

Před výsadbou nových rostlin je důležité půdu v zahradě připravit. Je třeba ji uvolnit a prokypřit, aby mohla dobře nasávat vodu a živiny. Když je půda příliš zahuštěná, kořeny rostlin nemají dostatek prostoru k růstu. Pokud máte na zahradě těžkou půdu, můžete ji obohatit rašelinou nebo pískem. Pokud je půda chudá na živiny, můžete ji obohatit hnojivy nebo kompostem.

Výsadba

Jaro je ideálním obdobím pro výsadbu nových rostlin. Vysazujte je v místech, kde jsou nejvhodnější pro jejich růst a vývoj. Při výsadbě je důležité dbát na to, aby byly kořeny rostlin dobře zapuštěny do půdy a aby byly rostliny dostatečně zalévány. Pokud sázíte zeleninu, zvolte již připravené sazenice. Pokud sázíte květiny, můžete je pěstovat z semínek. TIP: Plastové květináče jsou skvělým řešením pro ty, kteří nemají k dispozici zahradu nebo prostor pro výsadbu květin a rostlin. Můžete je využít pro ozdobení balkónů, teras, okenních parapetů nebo interiérů vašeho domova.

Péče o trávník

Trávník je jedním z nejdůležitějších prvků zahrady. Pokud máte na zahradě trávník, je třeba se o něj dobře starat. V první řadě ho je třeba vyčistit od všech zbytků listí a dalších odpadků. Poté je vhodné ho posekat, ideálně na výšku 3–4 cm. Pokud trávník trpěl v zimě mrazem, může být na některých místech poškozený. Tyto části je třeba zaset novým semínkem a pravidelně zalévat, dokud nevyrostou nové trávníky. Je také vhodné přidat na trávník hnojivo, které ho bude posilovat.

Ochrana rostlin před škůdci a chorobami

Jaro je obdobím, kdy se mnoho škůdců a chorob aktivuje. Proto je třeba být opatrný a chránit své rostliny před jejich útokem. Existuje řada přírodních a nechemických způsobů, jak se škůdců a chorob zbavit. Například můžete použít rostlinné oleje nebo mýdlové roztoky, které odhánějí škůdce, nebo aplikovat na rostliny přírodní hnojiva, která je posilují a činí je odolnějšími vůči chorobám.

Zavlažování

V jarních měsících je třeba zajistit, aby rostliny měly dostatek vláhy. Pokud voda není dostupná, může to vést k poškození kořenů a následnému zasychání rostlin. Je třeba pravidelně zalévat zahradu, ideálně brzy ráno nebo pozdě večer, kdy slunce není tak silné a voda může dobře vsáknout do půdy. Pokud máte možnost, zvažte instalaci zavlažovacího systému, který bude zahradu zásobovat vodou pravidelně a efektivně.

Plevání

Jaro je obdobím, kdy se na zahradě objevuje mnoho plevelů. Ty mohou být nejen nevzhledné, ale také mohou konkurovat rostlinám o živiny a vodu. Je třeba plevele pravidelně vytrhávat a odstraňovat. Pokud se plevele stávají problémem, můžete použít přírodní prostředky, jako je octový roztok nebo jedlá soda, které je pomohou eliminovat.

Příprava na sezónu

Jaro je také ideálním obdobím pro přípravu na celou sezónu. Je vhodné si vytvořit plán, co a kdy budete sázet, jak budete péči o rostliny, jak budete řešit možné problémy atd. Je důležité mít na paměti, že každá rostlina má své specifické požadavky na péči a růst, a proto je třeba se předem informovat, aby byly vaše rostliny co nejúspěšnější.

Výsadba bylin a rostlin

Pokud máte rádi čerstvou zeleninu a bylinky, jaro je ideálním obdobím pro výsadbu. Mnoho bylinek lze vysévat již v březnu, například petržel, ředkev, salát nebo mrkev. Pokud máte na zahradě bylinkovou zahrádku, je třeba ji pravidelně zalévat a odplevelovat, aby bylinky měly co nejlepší podmínky pro růst. Mnoho bylinek lze také pěstovat v květinových truhlících nebo nádobách na terase nebo balkóně. Jaro je obdobím, kdy je třeba se intenzivně věnovat zahradě a připravit ji na další sezónu. Příprava půdy, výsadba, péče o rostliny a trávník, ochrana před škůdci a chorobami, zavlažování, omezení růstu plevele, příprava na sezónu, výsadba bylin a péče o opylovače jsou důležité faktory, které přispějí k tomu, aby vaše zahrada byla krásná a plodná. Pokud se budete řídit těmito tipy pro české zahrádkáře na jaro, budete mít zaručeně úspěšnou sezónu.
Reagovat
Anonymni 05.05.23

Tak takové rady vždycky přijdou vhod. :) Já jsem ráda, že už je konečně teplo, takže se zahradě můžu trochu víc věnovat. Ještě cca měsíc zpátky to dost dobře nešlo. Letos jsem se rozhodla, že si začnu i nějaké věci pěstovat ve foliovníku. Už ho máme objednaný přes https://www.vybavzahradu.cz/…iovniky-520/ tak doufám, že mi manžel aspoň pomůže s jeho stavbou. I když co jsem se tak dívala na různá videa, tak věřím, že bych to zvládla i sama. :)

Reagovat
Anonymni 20.05.23

Super rady na práci na zahradě po dlouhé zimě. Nedávno jsem si nechala postavit nový dřevník. Řemeslník mi ho postavil za velice krátký čas, jelikož mám pocit, že kvalitní palivové a krbové dřevo je naprosto klíčové pro efektivní topení. Konečně si mohu kupovat dřevo do zásoby, aby mi vyschlo na další topnou sezonu.

Reagovat
Anonymni 29.05.23

Já jsem letos dokončila rekonstrukci chaty, u které mám velkou zahradu, takže na podzim mám hodně práce. Letos jsem ráda za nové komínové sestavy, pro které jsem se rozhodla, abych mohla vytápět chatu dřevem. Od okamžiku, kdy se poprvé rozzářily plameny, jsem se zamilovala do té pohody, kterou vytvářejí. Konečně si užívám si chvilky před krbem s dobrou knihou a šálkem horkého čaje.

Reagovat

Oblast Lednicko-valtického areálu návštěvníkům nabízí množství historických památek, malebné parky i krásné zahrady. Pojďte strávit dovolenou na Lednicko-valtický areál. Ubytovat se můžete v nejvíce navštěvovaných městech na stránkách ubytování Lednice nebo ubytování Valtice. Pokud před zahradami upřednostňujete přírodu a les, vyberte si chaty k pronájmu na okraji lesa v klidném a tichém prostředí. Dovolená v této lokalitě se vyplatí v každém ročním období a zvláště na podzim, kdy zde probíhají vinobraní.

Máte problém najít potřebné náčiní, když ho nejvíce potřebujete? Máte už dost nástrojů povalujících se bez ladu a skladu v dílně? Poradíme s pořízením vhodného kufru na nářadí.Ynaradi.cz.