Zpět na výběr rostliny

Paprika

Papriku pěstují: Lacenka, Barush


Paprika roční (Capsicum anuum) z čeledi lilkovité – Solanaceae je vytrvalá rostlina původem z Mexika. V kultuře se pěstuje jako jednoletá a může dorůst výšky 0,5–1,5 m. Rostlina je celá lysá, se střídavě postavenými kopinatými listy. Květy rostou jednotlivě, jsou bílé pětičetné, oboupohlavní. Plodem je lusk, jehož přirozená barva v botanické zralosti je červená. U papriky se rozlišuje zralost technologická, kdy jsou plody vhodné k nakládání a k přímé konzumaci. Plody jsou pevné a vydrží převoz i skladování. V druhém stupni – botanické zralosti se sklízí plně vybavené plody pro odběr osiva.

Stanoviště

Paprika je v kultuře velmi náročná rostlina a v ČR se pěstuje pouze okrajově. Vyžaduje teplé slunné, chráněné stanoviště s humózní, živnou půdou s dostatkem dostupné půdní vody a pH v rozmezí 6,5–7,5. Optimální rozmezí teplot během vegetace je 18–23°C. Teploty pod 14 a nad 30°C jsou extrémní.

Péče

Semena vyséváme nejpozději do konce března, asi 9–12 týdnů před zamýšlenou výsadbou na konečné stanoviště. Hustota výsevu je asi semeno na cm2 jako prostokořennou sadbu nebo jako sadbu s kořenovým balem do kořenáčů do hloubky 0,5–1 cm. Semena vzchází při teplotách kolem 20 °C, po vzejití dopřejeme rostlinkám dostatek světla, aby se nevytahovaly. Rostliny s kořenovým balem přepichujeme na trvalém stanovišti do sponu 60–70 cm x 25–40 cm. Rostliny prostokořenné sadíme přímo na záhon do sponu 2 × 6 cm a později je jednotíme do trvalého sponu.

Doporučená zálivka 0,5 l vody na rostlinu má být pravidelná s dostatečným časovým rozestupem, aby zemina kolem kořenů proschla. Vyvarujeme se ovlhčení jizev po květech či jiných ranek.

Sklizíme správně vyvinuté plody v technické zralosti, při zmáčknutí měly mírně zakřupat.

Výživa a hnojení

Na záhon pro papriky (plodiny první trati) na podzim zapracujeme 4–5 kg hnoje/m2 a povápníme dávkou cca 3,6 kg/m2 mletého vápence nebo 2 kg/m2 dle půdy na stanovišti. Před výsadbou je vhodné zapravit do půdy 50 – 70 g/m2 NPK hnojiva s vyšším podílem dusíku. Během vegetace je vhodné přihnojovat komplexním rozpustným hnojivem s nižším obsahem dusíku a s mikroprvky. Hnojivo dodáváme rostlinám v intervalech, dávce a koncentraci dle použitého přípravku.

Choroby a škůdci

  • TSWV – Virová bronzovitost
  • Vadnutí rostlin
  • Bakteriální skvrnitost
  • Sviluška chmelová
  • Suchá špičková hniloba

Druhy

Damián F1

Odrůda pěstitelsky tvárná, vhodná i do nádob. Plody jsou chilli papričky.

Gelby F1

Vhodná do skleníku a fóliovníku, na jižní Moravě i do volné půdy. Plody jsou silnostěnné kvádrovité, žluté.

Granova

Středně pozdní polní odrůda, plody jsou tmavě červené, sladké, vhodné jak pro přímý konzum tak pro zpracování.

Hamík

Nese lahodné menší plody oranžové barvy skoro bez semen. V nepříznivých oblastech se musí rychlit.

Jalahot F1

Je nová paprika typu Jalapeno. Plody jsou menší, tlustostěnné, tmavě červené. Odrůda vhodná do skleníku.

Kilián

Nese oranžové dlouhé chili papričky. Rostliny jsou vhodné do skleníku nebo nádob.

Oreny F1

Středně vzrůstná odrůda vhodná do foliovníku. Plody jsou v technické zralosti oranžové, silnostěnné, sladké.

Rubika

Středně vzrůstná odrůda, plody jsou v technické zralosti sytě zelené, snáší i skladování a přepravu.

Samara

Má lusky beraního typu, v technické zralosti tmavě zelné. Plody jsou velmi vhodné ke sterilizaci.

Slovana F1

Nová odrůda pěstitelsky velmi tvárná. Plody jsou v technické zralosti žlutozelené, sladké a pevné.

Směs barev chilli je směs teplomilných pálivých odrůd, vhodných jak pro pěstování v nádobách, tak ve skleníku.

Rady a typy, výživová hodnota

Paprika má v kuchyni mnohostranné využití. Může se konzumovat syrová jako lahodná zelenina nebo odrůdy s vysokým podílem pálivého kapsaicinu se používají jako významné koření. Plody obsahují mnoho draslíku, fosforu a sodíku a jsou kromě jiných významným zdrojem vitamínu C, U a karotenu. Zeleninové odrůdy se používají za čerstva, do salátů nebo ve studené i teplé kuchyni. Kořeninové papriky, sladké i pálivé se většinou suší a koření se s nimi pokrmy nebo se celé plody pálivých typů nakládají se sýry a nakládanou zeleninou na přidání palčivosti.

Diskuse


Oblast Lednicko-valtického areálu návštěvníkům nabízí množství historických památek, malebné parky i krásné zahrady. Pojďte strávit dovolenou na Lednicko-valtický areál. Ubytovat se můžete v nejvíce navštěvovaných městech na stránkách ubytování Lednice nebo ubytování Valtice. Pokud před zahradami upřednostňujete přírodu a les, vyberte si chaty k pronájmu na okraji lesa v klidném a tichém prostředí. Dovolená v této lokalitě se vyplatí v každém ročním období a zvláště na podzim, kdy zde probíhají vinobraní.

Diskuze

O Paprice ještě není na Konev.cz diskuze. Založe ji.

Fotky Papriky


Další rostliny

Zobrazit: všechny rostliny, všechny škůdce



Máte problém najít potřebné náčiní, když ho nejvíce potřebujete? Máte už dost nástrojů povalujících se bez ladu a skladu v dílně? Poradíme s pořízením vhodného kufru na nářadí.Ynaradi.cz.