Něco z historie : v létech 1950 – 1990 se podle mých zkušeností netřesky na výstavách téměř neukazovaly. Když jsem se v posledních 10 létech dozvěděl, že je na internetu publikováno snad víc než 1800 druhů, odrůd, variet, hybridů, byl jsem překvapen a začal jsem sortiment asi před 8 léty shromažďovat. Rozmanitost barev a habitů je úžasná. V barvách je vše od bílé až do černé. Na jaře svítí zejména žlutá a světle oranžová, později všechny odstíny červené, fialové a černé. Pokud se někomu nedaří pěstovat netřesky, měl by se věnovat něčemu jinému než zahradě. Naši zahradníci nepochopili, jak netřesky v miskách prodávat a jaký je to fantastický artikl. Protože nejsem obchodník, mohu si dovolit publikovat obrázky z vlastní provenience.
Je patrně nutno začít u nás od začátku a testovat, které variety udrží dlouhodobě vybarvení a které brzy na podzim ztrácejí barvu.
Dnes jenom o publikovaných novinkách ve světě v prodeji na rok 2013 : Sempervivum ‚Green Smartie‘, světle zelený hybrid od pěstitele Ovit Dağı Geçidi z provicie Erzurum / východní Turecko / 1886 m,.n. m., uvidíte na http://www.semper-vivum.de/sempervivum- … artie.html .
Dodávám, že se v NSR uvádějí v nabídce jako novinky dále např.‚Blaues Blut‘, ‚Green Smartie‘, ‚Himbeergeist‘, ‚Orange Frost‘, ‚Regensburger Clown‘, ‚Space Dog‘, ‚Winterleuchten‘, ‚Wollknopf‘ und den Donarsbart 'Mango.
Tyhle novinky na jaře dostanu a otestuji.
Otevřte si např. http://northhillsnursery.com/Hypertufa.html s velkým sortimentem a dobrými obrázky. Pokud si to prostudujete a nahlédnete jejich zapracování třeba do tufů, patrně zjistíte, že mají odlišný vkus od nás nebo že jsou 20 let za opicemi
Dobrý den Jiří,
každý z nás má některé rostliny víc v oblibě, než ty ostatní. My
máme netřesky na zídce a vlastně se rozrostli sami asi ze tří kousků. Sem
tam, když nějaký „vypadne“, nebo se jich na jednom místě mačká moc,
tak ho přeneseme o kus dál. A to je veškerá péče. Na podzim jsme začli
budovat dvě nové zídky, nabízím Vám výměnu svých(na obrázku) za
Vaše…nebo si od Vás pár netřesků koupím :kytka:. Abych si zajistila
pestrost na zahrádce. Pěkný den. Hanka :kytka:
Máte je u mne – zdarma. Dr J
Dobrý den pane Josífko, sluníčko už se nám pomalu klube, nové zídky se rýsují a já se hlásím o netřesk. A protože nemám na Vás odkaz, tak to dělám takhle veřejně. Ozvěte se mi prosím a domluvíme se, co bych Vám mohla na oplátku nabídnout já. Pro rostlinku si přijedu. Nová zídka, kam budu přesazovat i své netřesky je v polostínu pod lesem, v létě jde na ní celé odpoledne slunko.Mezi kameny jsem ještě žádnou hlínu nedala. Pěkný den :kytka: h. grudova@seznam.cz
Děkuji pěkně :kytka:,
tak to máte u mě naší domácí medovinku ;) Často někam jezdím, tak to
zkusím spojit :kytka:. Pěkný den. Hanka Posílám Vám svou adresu,
domluvíme se ;)
Tak jsem s foťáčkem oběhla zahradu a jsou tam…člověk je v zimě ani nevnímá a jim stačí opravdu maličko hlíny a nějaká skulina a oni si tam založí rodinku 8o
Zdravím, přidávám se také do diskuse o netřescích, také je pěstuji, bohužel nemám zahrádku takže jen v květináči, ale i tak se je snažím vyparádit i v tom květináči nějakými těmi kamínky. Jen doufám, že mi přežijí zimu, oni když jsou na zahrádce ve skalce tak jsou spíš odolnější a mrazíkylépe snášejí než když jsou v květináči a půda rychle promrzne. Uvidíme na jaře. Tak mnoho úspěchů :D :kytka:
Uvedl jsem „Sempervivum ‚Green Smartie‘, světle zelený hybrid od pěstitele Ovit Dağı Geçidi z provicie Erzurum / východní Turecko / 1886 m,.n. m.,“. Byl jsem upozorněn / a za to jsem vděčen /,. že Ovit Dağı Geçidi v provicii Erzurum / východní Turecko / 1886 m,.n. m.,je lokalita, nikoli pěstitel, takže se za chybný překlad ze slovinštiny se omlouvám. Dr J
Protože došlo u mne k omylu při převzetí textu z jednoho mezinárodním serveru o sempervivech,, uvádím text jednoho německého specializované zahradnictví v originále :
Sempervivum ‚Green Smartie‘ 9,00 € inkl. Steuer, zzgl. Versandkosten In den Warenkorb Eine Aufsammlung aus Ovit Dağı Geçidi in der Provinz Erzurum im Osten der Türkei, bei 1886 ü.M. Wir haben uns hier erlaubt diesem bezauberndem Naturfund einen passenden Namen zu geben.
Doplňuji své příspěvky v této rubrice obrázkem nádherně vybarveného netřesku z mé zahrady. Když těchto rostlin je 20 – 50 v jedné minilokalitě, je to podívaná. Jako kontrastní kámen užívám u těchto rostlin český / nebo slovenský / vápenný tuf.
Je mi líto, přidávání obrázků opět nefunguje.. Dr J
Taky jich máme pár druhů v nabídce :)
Moc tomu nerozumím. Jaké druhy? A co je to nabídka? Dnes jsem odeslal mail na HaGr tohoto znění – to platí i pro vás :1.07.2013
„Omlouvám se, ale přehlédl jsem řádky, že si chcete přijet pro netřesky. Moje nabídka trvá, určitě u mne najdete 30 zajímavých druhů, je zdarma. Ozvete se na mobilu 606 230 551 kdykoli, mám zahradu v Praze 10 – Strašnicích, lehce dostupnou autobusem, tramwají nebo metrem, vlastní parkoviště. Adresa je Dr Jiří Josífko, Novostrašnická 58. Nejdřív každý den v 11 hodin. V příloze je obrázek Semp. TRISTE ze včerejška. Zdravím Dr J“